уторак, 28. март 2017.

Knjiga za danas (97): Patriša Kornvel - Postmortem


Pod okriljem noći u Ričmondu, država Virdžinija, neopažemo se kreće čudovište u ljudskom obliku, ostavljajući užasan trag davljenja koja parališu grad. Medicinski istražitelj Kej Skarpeta predviđa najgore – planiranu akciju briljantnog serijskog ubice – gospodina Nepoznatog – čiji rad gotovo ne ostavlja tragove. Ona mora da pažljivo primeni najnovija otkrića sudske medicine kako bi došla u priliku da otkrije manijakalnog ubicu. Ali ova istraga će, poput nijedne druge, staviti Kej na probu, jer je sabotirana iznutra – i jer je neko želi mrtvu.

Ovim romanom, jedan od tri najveća svetska pisca trilera današnjice, Patriša Kornvel, stvorila je jednu od najzanimljivijih junakinja ovog žanra – hrabru Kej Skarpeta, medicinskog istražitelja. Dar Patriše Kornvel za kombinovanje vrhunske kriminologije sa krajnjom napetošću čini ovaj triler pravom savremenom klasikom...

Jedini roman u istoriji koji je iste godine kada se pojavio dobio četiri glavne nagrade u žanru trilera – "EDGAR" , "CREASEY", "ANTHONY" i "MACAVITY" kao i francusku nagradu "PRIX DU ROMAN D`AVENTURE".


Patriša Kornvel rođena je 9. juna 1956. godine u Majamiju, u državi Florida, a odrasla je u Severnoj Karolini. Otac Sem Danijel je kao jedan od najuglednijih apelacionih pravnika u SAD radio kao branilac u Vrhovnom sudu. Otac je porodicu napustio na Božić 1961. godine nakon što ih je godinama emotivno zlostavljao. Patriša se sa sa majkom i bratom seli u Severnu Karolinu gde majka ubrzo biva hospitalizovana zbog duboke depresija, a deca smeštena u hraniteljske porodice. 

U svojim kasnim tinejdžerskim godinama Patriša je bila anoreksična i depresivna. 

Nakon diplomiranja na Dejvidson koledžu počela je da radi za lokalne dnevne novine Charlotte Observer. U to vreme se i udala za svog profesora englesog jezika Čarsa Kornvela koji je od nje bio stariji sedamnaest godina. Čarls je ubrzo prestao da predaje i postao sveštenik. Kao novinar početnik radila je gotovo sve od televizijskog programa do crne hronike. Te godine je osvojila i Nagradu za istraživačko novinarstvokoje dodeljuje Asocijacija novinara Severne Karoline. 

Od 1984. do 1990. godine Patriša je radila kao administrator u kancelariji glavnog patologa okruga Ričmond u državi Virdžinija. Takođe je volontirala u policijskoj stanici Ričmond.

Od supruga Čarlsa razvela se 1989. godine. 

Rukopis za debitantsko ostvarenje Postmortem (1990) odbile su sve velike izdavačke kuće. Kada se pojavio izdavača koji je bio zainteresovan za Postmortem Patriši Kornvel je pošlo za rukom ono što do tada nikome nije – osvajanje čak pet nagrada za prvi roman. Priznanja su stigla sa obe strane Atlantika: Edgar, Creasy, Anthony, Macavity i Prix du Roman d'Aventure završili su u njenim rukama za roman u kom je svet upoznao novu heroinu žanra, medicinskog istražitelja Kej Skarpetu.

Uspeh sa romanom Postmortem Kornvelovoj je prokrčio put ka vrhovima top lista, gde su završavali svi njeni naredni romani: Body of Evidence (1991, Telo kao dokaz, takođe objavljen u Laguni), All that Remains (1992, Sve što ostaje), Cruel and Unusual (1993, Okrutno i neobično), The Body Farm (1994, Farma leševa), From Potter's Field (1995, Grnčarevo polje), Cause of Death (1996), Unnatural Exposure (1997), A Portrait: The Story of Ruth Bell Graham (1997), Hornet's Nest (1997), Point of Origin (1998), Southern Cross (1999) i Black Notice (1999).

„Važno mi je da živim u svetu o kom pišem“, kaže ova vrlo produktivna autorka, „ako želim da lik iz romana zna nešto ili uradi nešto, i ja želim da znam ili uradim isto to.“ Kornvel je pre nego što će početi karijeru uspešnog pisca trilera radila kao izveštač crne hronike u listu Charlotte Observer i šest godina je provela sarađujući sa kancelarijom glavnog medicinskog istražitelja u Virdžiniji, što joj je bilo od velike pomoći kasnije, prilikom opisivanja forenzičkih metoda kojima se služi njena junakinja Kej Skarpeta. Njen angažman oko Virdžinijskog Instituta za forenziku, prvog te vrste u SAD, doneo joj je mesto predsednika upravnog odbora Instituta.

Patriša Kornvel živi u Ričmondu, u državi Virdžinija. Član je volonterskih grupa za pomoć žrtvama nasilja.

Njeni romani su prevedeni na trideset i dva jezika i objavljeni u više od trideset i pet zemalja širom sveta.

Izvor: laguna.rs

Нема коментара:

Постави коментар