петак, 24. март 2017.

Strip za danas (93): Mister No #15 - El Loco (Libellus)


Scenario: Alfredo Castelli
Crtez: Franco Bignotti
Naslovna: Gallieno Ferri

Mr. No prihvaća posao da odveze Tomasa Teixeiru u Bogotu, ne znajući da ovaj tip želi da počini samoubistvo...


“El Loco” je klasična Mr. Noova epizoda, zato što je u samo 125 stranica uspješno inkorporirao ozbiljne teme poput ljubavi, političke korupcije i međunarodnih razbojnika koji rade šta hoće narodu Kolumbije. Castelijev scenarij je ovdje zreo i razvijen, pogotovo kad je u pitanju strip, a ne ozbiljan rad klasične literature. 

Prilikom sletanja u Bogotu, glavni grad Kolumbije, Mister No odbaci Tomasa Teixeiru, čovjeka koji ga je angažovao (i onda iznenada pokušao da se ubije dok su obadvoje leteli visoko u zraku). Mr. No vraća pare koje mu je Teixeira platio, i onda odlazi u centar grada gdje sudjeluje na fiesti i upoznaje ljepoticu Beatriz Cifuentes. Njih dvoje malo plešu, malo se ljube, i kad Beatriz odbije njegovu ponudu da odu zajedno u neko “mirnije mjesto”, naš pilot se vraća u hotel gdje sam provede noć. U međuvremenu, njegov Piper koji je stajao na malom aerodromu, ukrade banda kolumbijskih razbojnika zvanih Bandoleros, i sada naš pilot nema drugog izbora nego da se sam (zajedno sa Beatriz, koju ponovo slučajno sreće na autobusu) suprostavi razbojnicima i pokuša da im preuzme predmet svoje zarade. 


Vođa bande je veliki, debeli tip sa zlokobnim očima i namjerama, zvani El Loco. Nadimak mu ozbiljno pristaje: čovjek je potpuno surov, zao i grub. U jednom trenutku baca živog nevinog čovjeka iz aviona, a u drugom je spreman da muči zavezanog Mr. Noa sa zagrijanim nožem, i da ga polako “reže, centimetar po centimetar, sve dok ne prestane disati.” Takav kvalitet ljudi i bezakonja je rezultat nevoljne vlade, koja omogućuje ovakvo ponašanje zato što im “odgovara imati na raspolaganju ubojicu za prljave posliće”. Ova teška i ozbiljna tema o državnoj korupciji u Castelijevim rukama poslužila je da prikaže dvije stvari: komentar južnoameričke vlade tog vremena, i kao zabavna strip priča, koja ni u jednom trenutku ne prelazi u popovsko govorenje. 


Na kraju, kad Mr. No savlada El Loca i njegove razbojnike, jedino što zahtjeva je to da Beatriz pođe s njim nazad u Manaus i da zajedno provedu ostatak života. Ali njen odgovor njemu uopšte ne odgovara, i kad je najzad sam u svome Piperu, vraćajući se kući, on konačno razumije osjećaj odbijanja, jer je do ovog momenta u svom životu on uvijek bio onaj koji odbija ženidbene ponude, a ne onaj koji je odbijen.

Izvor:stripovi.com/recenzije




Нема коментара:

Постави коментар