понедељак, 23. јануар 2017.

Strip za danas (39): Mister No - Dobrodošlica u Trinidad (LMS 878-881)


Scenario: Guido Nolitta
Crtez: Roberto Diso
Naslovna: Roberto Diso
Original: Gli spietati

Mister No se sukobljava sa Tugama, surovim sledbenicima boginje Kali


Guido Nolitta je mnogo puta pokazao da zna napisati uspješnu epizodu koristeći specifičnosti pojedinih zemalja, nacija ili religija. Sjetimo se samo Uskršnjeg ostrva (LMS 707/710), Meksika (LMS 621/623), ili Italije (LMS 752/753), da ne spominjemo ostale... Za ovu priču iskoristio je karipsko ostrvo Trinidad, poznato po svojoj vjerskoj i rasnoj šarolikosti. Jednu od dominantnijih uloga na Trinidadu ima mnogobrojna kolonija Indusa koja obuhvata nekih 15% stanovništva. Tako je i Nolitta, vodeći se ovim podatkom, kreirao priču koja se u ogromnoj mjeri koristi raznim motivima iz indijske kulture i tradicije. Čitaoci sigurno znaju da je motiv Indusa i ranije bio korišten kod pojedinih junaka npr. Zagora (LMS 97), Texa (ZS 969/971) ili Marka (ZS 420), gđe su scenaristi uglavnom uzimali motiv Tuga ili Burtota. Tuge su bili sekta ubojica i lopova koji su obožavali boginju Kali ,”crnu majku”.


Tokom vladavine ove sekte u Indiji u periodu od 1550-1853 pretpostavlja se da su Tuge usmrtile oko 2 miliona ljudi. Posebno je poznat njihov način ubijanja davljenjem pomoću bijele marame ili ruhmala. Konačno su 1853 engleske vlasti uspjele suzbiti i uništiti sektu. No, ako je suditi po Nolitti, sekta je preživjela i stacionirala se na Trinidadu… Još jedna zanimljivost ove priče je ponovno pojavljivanje Valtera Marfija. Who the hell is that? Pa, Marfi se prvi put pojavio u priči “Drama u zalivu” LMS 575/577 gđe je igrao bogatog turistu željnog zabave (sjeća li se netko “Hangadeirosa”?). Tu je njegovo pojavljivanje imalo epizodni karakter dok je u ovoj epizodi jedan od glavnih likova. U svakom slučaju početak priče nas zatiče u Manausu gđe Mister No u dokolici provodi vrijeme po barovima isčekujući neku mušteriju. Naizgled bezazleni susret sa njegovim sunarodnicima koji su u turističkom obilasku dovesti će do velike tuče gđe je Mister No u nepovoljnom položaju ali tada niotkuda uskače Marfi i njih dvojica “elegantno” rješavaju situaciju (koliko elegantno pogledajte na stranama 20-33 LMS 878).


 Ispostavlja se da Marfi želi angažirati Mister Noa za odlazak na Trinidad gđe treba zaključiti veliki trgovinski posao. Isprva je pilot neodlučan, ali kad sazna da sa Marfijem putuje i kćerka njegovog šefa, privlačna Brenda Moris… Međutim, ubrzo po dolasku na Trinidad uviđeti će da lokalna klima može biti jako “vruća”.Od samog početka Tuge se ustremljuju na Mister Noa i njegove prijatelje i ranjavaju Marfijevu ženu Martu. Iznenađenje tek slijedi, jer nije samo Marfi zainteresovan za taj posao. Da bi ga privoljeli da odustane njegovi tajanstveni neprijatelji kidnapiraju Brendu. Ali Mister No ne namjerava da sjedi skrštenih ruku…. 

                                                               

                                                               

Iako zaplet priče i nije pretjerano inventivan, bolje rečeno je deja-vu (otmica da bi se sprečio neki posao, ”pozitivan” lik je u stvari negativac, motiv glavnog negativca itd.) Nolitta je ubacivanjem elementa Tuga i indijske populacije donekle ublažio taj minus. Zamjerke se mogu uputiti i na ideju o dve frakcije Indusa na ostrvu od kojih je jedna dobra a jedna losa. To možda i ne bi bila zamjerka da se previše ne forsira malicioznost jedne strane, a onda slijedi nagli preokret. Smatram da je to već poprilično otrcana ideja, koja opstaje uglavnom u nižerazrednim filmovima. Naravno, pošto je priča povezana sa jednim od orijentalnih naroda, nije moglo da prođe bez pušionice opijuma (na Trinidadu žive i pripadnici kineske manjine, mada daleko malobrojniji u odnosu na npr. crnce i Indijce). Pred kraj je ubačeno i ritualno žrtvovanje boginji Kali, kao nezaobilazna stavka u religiji indijskog naroda. Čitatelje može obradovati dužina same priče koja iznosi 362 strane, kao i saznanje da je crtež radio čuveni Roberto Diso, mada je neko iz “Dnevnika” uporno insistirao na tome da su crtež radila braća Di Vitto (vidi unutrašnje korice). Na kraju bih spomenuo da je, iako se priča dešava za vrijeme britanske kolonizatorske vlasti, Trinidad dobio nezavisnost 1962 godine.

Izvor: stripovi.com/recenzije

#MisterNo #Trinidad #LMS #LunovMagnusStrip #Bonelli #Diso #Nolitta #stripovi #SergioBonelliEditore #comics






Нема коментара:

Постави коментар