понедељак, 23. јануар 2017.

Film za danas (41): Torrente, el brazo tonto de la ley (1998)



Torrente - glupa ruka pravde (špa. Torrente, el brazo tonto de la ley) je španska crnohumorna akciona komedija iz 1998. godine. Naslovnu ulogu u filmu tumači Santiago Segura, koji je film i režirao a i za njega napisao scenarijo.

Torrente je lenja, neotesana pijanica, seksist, rasist i ekstremno desničarski bivši madridski policajac. Bezobziran je prema drugima i brine samo o sebi. Živi u razrušenoj sirotinjskoj četvrti sa ocem invalidom, koga tretira prilično loše.


Jednog dana u komšiluku se doseli nova porodica sa mladom i zgodnom nećakinjom koja mu zapne za oko. Sprijatelji se s njenim rođakom Rafijem kako bi joj se približio. Istovremeno otkriva bandu trgovaca drogom u obližnjem kineskom restoranu i kreće u razotkrivanje narko lanca kako bi povratio izgubljeni ugled u madridskoj policiji. Jedini na čiju pomoć može računati su Rafi i njegovi blesavi prijatelji.


Španska premijera održana je 13. marta 1998. sa 130 projekcija. O popularnosti filma u Španiji najbolje govori podatak da je u julu još uvek imao 76 projekcija dnevno. Film je postao društveni fenomen i dostigao je mitsku granicu od tri miliona gledaoca. Santiago Segura je postao jedan od najpopularnijih ljudi u Španiji.


Razvio je genijalnu reklamnu kampanju za svoj prvi film, osiguravajući trajnu prisutnost u specijaliziranim filmskim medijima. Film je nadmašio visokobudžetne holivudske hitove kao što je Titanic.

Film je osvojio nagrade Goya za najboljeg reditelja debitanta (Santiago Segura) i najboljeg sporednog glumca (Tony Leblanc).



Izvor: prolog.rs

#Torrente #movie #Espana #Spain #filmovi #1998 #Segura #comedy #crime




Нема коментара:

Постави коментар