уторак, 27. децембар 2016.

Film za danas (16): Ang-ma-reul bo-at-da aka I Saw the Devil (2010)


http://www.imdb.com/title/tt1588170/?ref_=nv_sr_2

Prvo treba reći da ne treba verovati imdb-u kad ovaj film svrstava u trilere. Jeste i triler, ali to vam ostaje u drugom planu kad odgledate sve ove scene torture, klanja i ubijanja koje mogu zaista da vam pomere želudac. Ono što tamo piše, da je film o agentu koji progoni ubicu svoje verenice je naravno tačno, ali to je samo sto puta ispričana priča koja ovde postaje samo okvir za neverovatne scene nasilja i psihopatologije.


Neminovna su poređenja sa drugim filmovima, to neka radi svako za sebe, ali ono što ovaj film izdvaja je odsustvo neke "semantike višeg reda". Ne možete da prebrojite ni ubice ni žrtve, ne zato što ih ima kao u Rambu, nego zato što ih ima svuda, a niko vam ne daje objašnjenje za to. Film je više nego upečatljiva posveta (ne pohvala) zlu u ljudima i tome kako se "ne sme postati čudovište da bi se borilo protiv drugog čudovišta". O tehničkim aspektima filma ne treba ni pričati, vrhunska produkcija. Ovo je remek delo na svoj način.


“I Saw the Devil” je jedno izuzetno sadistično ostvarenje, za koje mnogi od posmatrača definitivno nisu spremni da pogledaju. Ovo je zaista jedan intenzivan i brutalan triler koji zahteva posmatrača sa dobrim stomakom i afinitetom prema mračnim ostvarenjima. “I Saw the Devil” je film faktički podjednako vođen od strane dva glavna aktera, koji pokušavaju da nanesu bola i terora jedan drugome, što je više faktički moguće. Za razliku od većine ovakvih mračnih trilera, dva lika se konstantno prepliću i sreću u jednom izuzetno nasilnom stilu, ostavljajući jedan-drugog u lokvi krvi, punoj želja za novim sustretom i ponovnom osvetom. Za vreme ovakvih scena, film uzima nepredvidivu formu intezivne akcije, prepune fizičke konfrontacije, u koju ulaze i obračuni noževima, šrafcigerima i aparatima za gašenje požara. Između ovih momenata imamo priliku da vidimo ponašanje i manire jednog pravog psihopate, koji definitivno uspeva da nam oslika jednu užasavajuću i nemilosrdnu atmosferu.


Film otpočinje sa slikom gde serijki ubica kidnapuje jednu devojku, koja ubrzo postaje žrtva njegovog sadizma. Ubrzo se saznaje da je ova mlada devojka verenica jednog korejskog detektiva, koji uz pomoć svoga “budućeg” tasta ubrzo uspeva da pronađe izvršioca ovog nemilosrdnog zločina. Pun gneva i želje za osvetom, detektiv umesto da ubije ovog psihopatu, odlučuje se da ga prebije, i ostavi u životu, samo kako bi ga postepeno lovio, na svakih malo ponovo sakatio, da mu prinese što je više bola moguće, koristeći svaki mogući način mučenja zamisliv.


Ovaj osvetnički triler definitivno nije za one sa lošim stomakom, pošto nivo sadizma i nasilja koji je prikazan u ovom ostvarenju je apsolutno dovoljan da skoro svakom posmatraču formira izuzetno napete noćne more.

Ovaj film je više nego sjajan, i treba udeliti sve čestitke čuvenom koreanskom reditelju Đi-vun Kimu (Ji-woon_Kim) što se odlučio da odbaci klasičnu osveta triler formu, gde heroj čitav film traga za manijakom, da bi u poslednjih deset minuta filma razrešio situaciju. Kim koristi nesvakidašnji metod u pričanju svoje priče gde se ubica i heroj sreću na skoro samom početku filma, i daju kasnije prikaz nalik na bokserski meč, konstatno razmenjujući udarce, i nanoseći jedan-drugome maksimalan bol.


Glumački tandem, Bjung-hun Li (Lee_Byung-hun) kao Kim, i Min-sik Čoi (Min-sik_Choi) kao Kang, je fantastično izabran, i dodeljuje fantastičnu energiju čitavom projektu, koja čini film napetim u čitavoj svojoj duraciji. Ovo je zaista nešto potpuno novo, šokantno i brilijantno, što apsolutno svrstavam u pet najkvalitetnijih osvetničkih trilera koje sam ikada imao priliku da gledam. Ako mislite da imate stomak za ovako nešto, pogledajte ovaj fenomenalni film.




Izvor: titlovi.com + kakavfilm.com

#ISawTheDevil # Jee-woonKim # Byung-hunLee # Min-sikChoi #SouthKorea #horror #action #thriller #filmovi #movies




Нема коментара:

Постави коментар