субота, 24. децембар 2016.

Knjiga za danas (11): Stiven King - Isijavanje


Knjiga Isijavanje (The shining) je prvi put objavljena 1977. godine i to je treće delo Stivena Kinga. Upravo ova horor-misterija je postala njegov prvi bestseler i roman koji mu je doneo svetsku slavu. Danas, Stiven King  ima preko 50 izdatih knjiga, od kojih su mnoge adaptirane u filmove, serije, pozorišne predstave ili stripove. Njegove knjige su prevođene na gotovo sve jezike i prodate su u više od 350 miliona primeraka.

Priča prati porodicu Torens, supružnike Džeka i Vendi i njihovog sina Denija. Džek Torens je čovek koji je svoj životni put počeo obećavajuće, ali se našao u vrtlogu loše sreće i loših izbora. U njegovom životu ništa ne ide onako kako je planirao. On je autor koji nije napisao pristojnu priču ko zna koliko dugo, sa poslednjeg posla koji je obavljao kao nastavnik, otpušten je zbog napada na učenika, a uz sve to ima problema i sa alkoholom. Kako novčani problemi bivaju sve veći, Džek prihvata posao domara u hotelu “Vidikovac”. Ovaj otmeni hotel, koji se nalazi na Stenovitim planinama, u Koloradu, svake zime biva zatvoren na nekoliko meseci, jer zbog vremensih nepogoda prilazni putevu postaju neprohodni, tako da u hotel niko ne može da dođe, niti da iz njega ode. Upravo u ovom periodu Džek sa svojom porodicom treba da brine o hotelu. Potrebno je popraviti neke manje sitnice na krovu i na samom hotelu i paziti da ne dođe do havarije nekog uređaja, sve u svemu, Torensi ne bi trebalo da imaju mnogo posla.



Međutim, kao i obično, u životu Džeka Torensa, stvari se ne odvijaju po planu. Od trenutka kada petogodišnji Deni, koji često ima vizije iz budućnosti,  kroči u “Vidiokovac”, on zna da nešto nije u redu. U predsedničkom apartmanu, mrlje od krvi se pojavljuju na jednim vratima, a kada god prolazi pored jedne sobe, hvata ga jeza, tako da je gotovo siguran da se nešto loše desilo unutra. Dik Holoran, čovek koji se brine o hotelu preko leta, uviđa da dečak ima sposobnosti koje i on poseduje i upozorava dečaka na zle duhove koji obitavaju u hotelu. Iako prvobitno Deni sebi govori da će sve biti uredu, kada loši događaji krenu da se ređaju kao na traci, on shvata da im “Vidikovac” neće dozvoliti da odu, već da želi da ih zadrži večno.

 Isijavanje je napeta priča prepuna  uzbudljivih i zastrašujućih momenata, koja vas neće ostaviti ravnodušnim. Ukoliko vam se ova priča svidi, preporučujemo odmah čitanje nastavka Dr Sleep.

Izvor: knjiganol.com

#StephenKing #StivenKing #TheShining #Isijavanje #horror #book #knjiga

Нема коментара:

Постави коментар