уторак, 20. децембар 2016.

Film za danas (8): Unbroken (2014)


http://www.imdb.com/title/tt1809398/


ANGELINA JOLIE redateljica je i producentica filma Nesalomljivi, epske drame o životu olimpijca i ratnog junaka Louisa Louiea Zamperinija, koji je uspio preživjeti 47 dana na splavi nakon pada zrakoplova u 2. svjetskom ratu, da bi ga nakon toga zarobili pripadnici japanske mornarice i poslali u logor. U filmu pratimo njegov život od bezbrižnog mladića do ratnog junaka i zarobljenika, koji je postao simbol nade naciji upletenoj u globalni sukob. Njegova je priča samo odlomak u romanu o braći po oružju koja su se borila kako bi preokrenula povijest 20. stoljeća i putu od tragedije do trijumfa koji na najbolji način pokazuje što znači boriti se i naći put iz tame do svjetla. 




PRIJE PRODUKCIJE

Kad je preminuo 2. srpnja 2014. u 97. godini života, Louie Zamperini ispraćen je uz velike počasti kao pravi američki junak. Njegova priča jedna je od priča koje nadahnjuju te jedna od onih koje je naprosto teško spoznati u punoj veličini. Očaj prevladan nesalomljivom voljom i vjerom u iskupljenje i dalje su poruka koja daje nadu milijunima nadahnutima njegovim putovanjem, a sve je počelo prije skoro stotinu godina. Odrastao je u kalifornijskom gradiću Torrance kao sin talijanskih doseljenika i bio je nepopravljivi delinkvent, ali imao je izniman talent za trčanje. Poznat kao Tornado uz Torrancea kvalificirao se za Olimpijske igre u Berlinu 1936. i iznenadio sve koje je susreo, od slavnog Jesseja Owensa do osobe koja je zamalo uništila svijet: Adolfa Hitlera. 



Poput mnogih, s izbijanjem rata prijavio se u vojsku i sudjelovao u brojnim akcijama na Pacifiku, a čak se pola njegovih prijatelja zrakoplovaca nikad nije vratilo kući. U travnju 1943. zakazao mu je motor i njegov je zrakoplov pao u more pri čemu su osmorica od jedanaestorice članova posade odmah izgubili život. Preživjeli su Louie, Russell Allen Phil Phillips i narednik Francis Mac McNamara. Louie i Phil su preživjeli nevjerojatnih i rekordnih 47 dana, da bi ih nadomak spasa zarobili Japanci i odveli u logor za ratne zarobljenike. Godinama su bili izloženi nezamislivoj torturi, a Mutsuhiro Watanabe, zapovjednik logora, izdvojio je Louieja nad kojim se posebno sadistički iživljavao. Louie je trpio nezamisliva djela nečovječnosti, da bi 20. kolovoza 1945. saznao da je rat gotov i da je slobodan čovjek. Vratio se kući no zauvijek promijenjen i bolestan od teškog oblika PTSP-a te potonuo u tjeskobu, alkoholizam i danonoćne more i borbe s demonima. 


Tek nakon što Louie i njegova zaručnica Cynthia čuju riječi mladog pastora po imenu Billy Graham 1949. on će osjetiti značaj oprosta i prigrliti kršćanstvo te preokrenuti svoj život. Louie će se u narednim godinama posvetiti širenju poruka duhovnosti, snage i oprosta…čak će i otputovati u Japan kako bi se susreo sa svojim mučiteljima…, a samo se glavni, zvani The Bird, odbio sresti s njim…
O njemu je i CBS snimio sportski dokumentarni film, a producent Matthew Baer je vidjevši ga krenuo u projekt koji je trajao 16 godina i konačno doveo do snimanja filma o životu ove izvanredne osobe. 
Knjiga o životu ovog junaka „Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption” postala je bestseler, a do danas je prodana u više od četiri milijuna primjeraka samo u Americi. Ipak put do filmske verzije nije išao brzo, a Baer je predložak predstavio kompaniji Universal. Za scenarij je angažiran Richard LaGravanese, a projekta se prihvatio i William Nicholson. Ipak, presudno je bilo kad je Baer nacrt Nicholsonova scenarija poslao na adrese nekoliko redatelja, među kojima se našla i Angelina Jolie. 



O PRODUKCIJI

Nakon redateljskog prvijenca Jolie je bila sigurna da želi ponovo režirati, no nije bila sigurna o kakvom će se filmu raditi. „Htjela sam da to bude nešto do čega mi je stalo, jer režija zahtijeva predanost i puno vremena koje ćete provesti odvojeni od obitelji. Znala sam da tema mora za mene biti važna.” 
I upravo je priča koju je tražila bila ona od jednog od njenih susjeda, legende koja je stanovala blizu njenog doma u predjelu Hollywood Hills. 
Glumica priznaje da su ju duboko dirnule teme koje Hillenbrand istražuje u knjizi kao i život glavnog junaka: „Toliko je boli u svijetu. Osjećam da trebamo priče poput ove. Priče o ljudima koji su našli put iz tame i koje nam mogu pomoći, nadahnuti nas i dati nam nadu.“ 
Stjecaj okolnosti u redateljici je pobudio osjećaj da mora režirati ovaj film, ali dobiti tu ulogu i nije bilo tako lako. Morala se boriti za to kako bi dokazala studiju i Louieju da je ona prava osoba za to. Studio se složio s mišljenjima Baera i Louieja da je ona prava osoba za film i dobila je zeleno svjetlo. 
Najteže je bilo izabrati glumca koji će biti Louie, taj nevjerojatni čovjek. Jolie se prisjeća: „Trebao nam je netko tko je fizički nalik njemu, ali i netko s kim će publika krenuti na to nevjerojatno putovanje tko ne izgleda previše moderno i uvjerljiv je kao osoba iz tog vremena, a još više kao olimpijac, zrakoplovac i netko tko je sposoban izdržati strahote ratnog zarobljeništva.“ 
Izbor je pao na Jacka O’Connella, britanskog glumca koji je ostavio snažan dojam na sve uključene. Veću slavu stekao je ulogom u britanskoj seriji Skins, a ostavio je impresivan dojam ulogom u zatvorskoj drami Starred Up. 


Jolie se prisjeća: „Oduševio me kad smo se upoznali, jer je bilo nešto u njemu što me podsjetilo na Louieja, nešto u načinu držanja i kako je govorio o životu i svojoj obitelji. Vidjela sam da je borac.” Glumac je bio siguran da je to prava uloga za njega: „Bio sam silno uzbuđen i počašćen kad sam čuo za film i kad su mi ponudili audiciju. Bio sam i potpuno zatečen kad sam dobio ulogu i to je definitivno najveća čast koja mi je ikad dosad ukazana – imati priliku utjeloviti takvu legendu. Istovremeno je to naravno bio ogromni izazov, jer je teško uopće pojmiti snagu i izdržljivost tog čovjeka, a kamoli isto to odglumiti.“ 
Glavni lik s druge strane je Mutsuhiro Watanabe, okrutni čovjek i sadist zvani The Bird. Jolie: „Nisam htjela da bude karikatura Japanca koji natuca engleski i slično, jer je stvarni Watanabe bio inteligentan i obrazovan, ali nešto nije bilo u redu s njime kao s ljudskim bićem. On je bio sila koju se ne smije zanemariti i, kako ga je opisala Laura Hillenbrand – on je skladno ustrojeno čudovište.’”
Jolie dodaje: „Imam teoriju da kad želite glumca za lik koji je nepostojan i okrutan, treba vam osoba koja je upravo suprotno od toga u stvarnom životu. Nije bilo jasnog izbora, pa sam pomislila na neku pjevačku zvijezdu – osobu koja i kad šuti i stoji na pozornici komandira pozornost.“ 
Pažnju joj je privukao Miyavi, velika zvijezda u Japanu, ozbiljan i inteligentan čovjek, no navodno nezainteresiran za glumu. 



Jolie je svejedno otputovala u Japan da vidi njegov nastup i da se upoznaju. „Bio je magnetičan, uzbudljiv i jako ugodan i ljubazan i osoba koju vidite kao krasnog oca i muža.“ Jolie se uvjerila da je našla pravu osobu i ponudila mu ulogu. 
„Isprva kada sam čuo za film nisam znao ništa o priči niti tko je redatelj i nisam bio siguran što ću. Kad sam sve čuo sam se predomislio i smatrao da je ovo vrijedna poruka za prenijeti i da vrijedi biti dio nečega takvoga.“ 
Miyavi je smatrao i da je scenarij dobro napisan, jer je pokazao i japansku i američku stranu u smislu ljudi koji su živjeli u vrijeme 2. svjetskog rata: „Iskreno, kao Japanac, imao sam malu zadršku u smislu igranja ove uloge, no razgovarajući s Angie, shvatio sam da je ovo film o oprostu, o obnovi mosta među državama i pomaganju razumijevanja među različitim kulturama. Odučio sam se prihvatiti izazov i glumiti ovog strašno okrutnog i zlog čovjeka.“   


Izvor: blitz-cinestar.hr

#Unbroken #AngelinaJolie #JackO'Connell #WorldWarII #Japan #LouisZamperini #war #movie #filmovi



Нема коментара:

Постави коментар