уторак, 27. децембар 2016.

Strip za danas (16): Bordžije #1 - Krv za papu/Moć i incest


Scenario: Alexandro Jodorowsky
Crtez: Milo Manara
Naslovna: Milo Manara
Izdavac: Dagda

Doajeni Manara i Jodorowsky su u prošlosti poklonicima stripa podarili mnoge lepe i nezaboravne trenutke. Ovoga puta, udružuju snage kako bi ispričali svoju verziju uspona jedne od najozloglašenijih porodica u istoriji čovečanstva. Upoznajte Bordžije.


Prva dva albuma iz serijala Bordžije pojavila su se na srpskom tržištu objedinjena u jednu knjigu od 100 i kusur stranica. Krv za papu (2004) opisuje kako se kardinal Rodrigo Bordžija 1492. godine domogao papskog prestola i postao Aleksandar VI. Album Moć i incest (2006) fokusira se na papinu vanbračnu decu – Lukreciju i Cezara. Njih dvoje su spremni na sve kako bi pomogli ocu da sačuva vlast, pa se broj intriga i ubistava sa svakom novom stranicom sve više povećava.

Manara je najbolji kada crta pod vođstvom nadahnutog scenariste – remek-delo Indijansko leto, na kome je sarađivao sa Hugom Prattom, najbolje potkrepljuje ovu tvrdnju. Mada im se može prigovoriti da zbog brojnih digresija povremeno gube fokus, Bordžije I od početka do kraja fasciniraju svojom baroknom raspojasanošću. Rim je prikazan kao leglo poroka, a dolazak Aleksandra VI na presto samo potvrđuje ono što je evidentno još od prve table – ljudska pokvarenost je sveprisutna i ne može se iskoreniti. Eksploatacijski žar prožima svaku stranicu ova dva albuma. Istorijski aspekt predstavlja samo ram za mračnu erotsku fantazmagoriju sa izraženom političkom notom. Zbog eskplicitnosti i mračnog tona, Bordžije svakako neće biti pogodne za sve čitaoce, ali će zato oni kojima intenzivniji začini ne smetaju biti počašćeni pravom gozbom.


Autori nisu nimalo sramežljivi i izdašno razotkrivaju draži svojih junaka. Seksa ima u izobilju, a erotsko često graniči sa grotesknim i izvitoperenim. Vođen zahtevima scenarija, Manara, koji je zanat pekao radeći na erotskim stripovima (Klik, Miris nevidljivog, Kamasutra...), sa neskrivenim guštom prikazuje razbludni život Rima na razmeđi XV i XVI veka. U Krvi za papu Rodrigova pomoćnica i seksulana partnerka  je Vanoca Katani, kardinalova ljubimica i žena koja mu je podarila četvoro dece. U nastavku, štafetu od majke preuzima mlađana Lukrecija koja već sa prvim znacima puberteta počinje da ispoljava svoju divlju prirodu. Naravno, priča o Bordžijama ne može da prođe bez incesta, tako da na nagovor oca („Kćeri, prvi čovek sa kojim žena spava postaje gospodar njenog srca i njenih dela. Ne želim da poklonim ključeve Rima strancu, i zbog toga želim da se podaš svom bratu.“) Lukrecija i Cezare postaju ljubavnici i doživotni saveznici.


Naravno, istorija je ovde samo polazište. Za razliku od Neila Jordana čija je serija o Bordžijama nedavno sa uspehom emitovana na američkoj TV mreži Showtime, Jodorowsky se ne trudi da što vernije oživi istorijske događaje, već pušta mašti na volju i daje oduška svojoj perverznoj strani. Rezultat je alegoričan pogled na spregu poroka i moći, koji pleni brutalnošću i vizuelnim bogatsvom za koje je zadužen nadahnuti Milo Manara.

Izvor: Đorđe Bajić/popboks.com

#Bordžije #Jodorowsky #Manara #Borgia #LukreziaBorgia #LukrecijaBordžija #stripovi #comics #Dagda #history




Нема коментара:

Постави коментар