петак, 16. децембар 2016.

Knjiga za danas (3) Den Simons - Leto noći


Den Simons je rođen 1948. u gradiću Piorija. Odrastao je u više malih gradova američkog Srednjeg zapada. Jedan od njih, Brimfild, poslužio je kao inspiracija za imaginarni Elm Hejven, mesto u kom se odvija radnja dva Simonsova romana – Leta noći Uklete zime.

Kao student, Simons je dobio najviša univerzitetska priznanja za literarni i novinarski rad. Po diplomiranju se zaposlio kao nastavnik i na tom poslu ostao sledećih osamnaest godina u različitim mestima ruralnih delova Amerike. Dobitnik je nekoliko nagrada za prosvetni rad, uključujući i Nastavnik godine države Kolorado.

Prvu priču Simons je objavio 1982, dana kada se rodila njegova kći. Godine 1987. u potpunosti se posvetio pisanju i od tada veći deo vremena provodi u planinskoj kolibi na 3000 metara visine, u Stenovitim planinama. Jedan je od malobrojnih pisaca današnjice čiji rad obuhvata toliko žanrova – od fantastike, horora i trilera, preko istorijskih romana do mejnstrim fikcije. Dela su mu prevedena na više od dvadeset jezika i objavljena u preko trideset zemalja.

Mnoge Simonsove priče i romani pretočeni su u filmske scenarije ili su planu za adaptaciju, uključujući serijal HiperionDarvinovu oštricuReka Stiks teče uzvodnoKraj gravitacije i Teror.


Leto je 1960. godine i neko ili nešto uhodi mlade ljude Elm Hejvena u Ilinoisu. Noćima se čuju čudni zvukovi, šapati, šuškanja. Za jednog dečaka sve počinje neobičnim, zastrašujućim glasom preko radija. Drugi imaju različita iskustva – neobjašnjiv nalet hladnog vazduha usred leta, neobjašnjiv strah od mraka. A viđaju i neobjašnjive prizore – razjapljene rupe u crvenoj zemlji, bizarni leš majmuna, vojnika iz Prvog svetskog rata bez lica koji se noću pojavljuje na prozoru.

Kada se odavno zaboravljeno zvono oglasi usred najveće letnje tmine, ova deca znaju da ono označava kraj nevinosti i početak vladavine straha.

Izvor: Laguna

#DenSimons #horror #Laguna #knjige #book




Нема коментара:

Постави коментар