субота, 17. децембар 2016.

Film za danas (5): Rosemary's Baby (1968)


http://www.imdb.com/title/tt0063522/

„Rozmarina beba“ (engl. Rosemary's Baby) je američki psihološki horor iz 1968. godine sa Mijom Farou u glavnoj ulozi. Drugi je film iz trilogije Horori stana Romana Polanskog.

Film počinje kada se Rozmari Vudhaus, mlada i naivna domaćica, useli u stan u Njujorku. Njen suprug, Gaj, je slabo poznat glumac koji bi uradio sve da postane popularan. Njihov život se odvija normalno, uprkos dosadnim starijim susedima sa kojima su se slučajno upoznali. Rozmari ubrzo ostaje u drugom stanju. Sve bi bilo uobičajeno da ona svako veče nema noćne more i da nekoliko njenih prijatelja iznenada ne umire. Pritom, bol koji oseća u stomaku, daleko je od prihvatljivog za trudnice. Povezujući činjenicem i hvatajući detalje, Rozmari zaključuje da su ljudi oko nje u dosluhu. Iako već u devetom mesecu, prikuplja poslednju snagu da svakodnevno istražuje satanističke rituale za koje sumnja da se sprovode nad njom. Na kraju otkriva da su njene komšije, kao i njen suprug, vešci i veštice a da je dete koje nosi u utrobi - dete samog Satane. Kraj filma je veoma uznemirujuć i izaziva osećaj nemoćnosti i straha.


Roman Polanski je koristio veoma uznemirujuće kadrove i muziku da izazove neponovljiv osećaj napetosti i jeze. Iako u celom filmu postoje svega dve scene tipične za horor filmove, Rozmarina beba se smatra jednim od najboljih horora svih vremena. Američki filmski institut je 2001. godine ovaj film stavio na 9. mesto, na listi 100 najuzbudljivijih filmova svih vremena.
Glumica Rut Gordon je 1968. godine dobila Oskar za najbolju sporednu glumicu, za ulogu Mini Kastevet u ovom kultnom hororu.


Nasleđe filma



Dok jedni ovaj film vide samo kao još jedan u nizu horora bez pravog značaja, drugi ga vide kao borbu Polanskog sa visokim društvima i njihovim krvavim ritualima i okultizmom. Bilo kako bilo, film "Rozmarina beba" je verovatno prvi film koji je snimljen tokom novog društvenog pokreta, odnosno zadnji ekser u sanduku hipi pokreta. Društvo bez brige i nesreće preko noći postaje marioneta lobija i interesa, a mnogi veruju da je Polanski ovim potezom zapravo sam sebe osudio na večito izgnanstvo iz SAD-a. Prvo mu je žena smaknuta na, dotad, neviđen način, a zatim je osuđen i za pedofiliju, pa više nikad ne sme stati na teritoriju ove države. JFK i Martin Luter King su preko noći zamenjeni sa Čarlsom Mensonom, Novim svetskim poretkom, vladama iz senke i ratovima radi mira. Čovečanstvo je postalo poput Rozmari, otrovano, napaćeno, uništeno i iskorišteno, da bi se nakon duge i teške borbe na kraju samo pomirilo sa nametnutom sudbinom na sveopštu radost elite.  


Tamna strana Hollywooda



Pre angažmana Mie Farou prva opcija za ulogu Rozmari bila je Šeron Tejt, žena Romana Polanskog. Ona je to odbila, ali je ipak glumila u sceni partijanja. Četrnaest meseci nakon izlaska filma, Tejt, u osmom mesecu trudnoće, biva žrtvovana usled rituala Čarlsa Mensona. Izbodena je 16 puta i sa njenom krvlju je ispisano "svinja" na zidu kuće. Autor Fric Springmejr Čarlsa Mensona opisuje kao roba i izvršioca elitnih društava. Pranje mozga i kontrola uma su mu sugerisali takav stil ponašanja, a planovi su ionako došli iz kuhinje tajnih društava. Osim tog ubistva, satanističkim kultovima se pridružuju i tzv. Zodiak ubistva (postoji istoimeni film od pre par godina). Menson je svojim delima hipi pokret osudio na propast. Menson je kasnije tvrdio da je sve rituale izvodio slušajući okultne pesme Bitlsa, tačnije, pesmom "Helter Skelter", što je po njemu označavalo apokalipsu. Svi su verovali da je to čista izmišljotina, dok Džon Lenon nije ubijen pred zgradom u kojoj je film sniman. Mark David Čapman je takođe bio pijun, dok postoje i odvažne teorije da iza ubistva stoji poznati pisac Stiven King. Iste godine kada je umro Lenon snimljen je film po knjizi Stivena Kinga "Shining", kojeg je nazvao po Lenonovoj pesmi, a iza filma stoji Stenli Kjubrik. Povezanost Čapmana sa satanizmom i kontrolom uma je višestruka. Pre ubistva se sastao sa Kenetom Angerom, prijateljem Antona la Veja i učenikom Alistera Kroulija, u čijim filmovima je glumio Bobi Bosolej, sledbenik Čarlsa Mensona. Da li je Polanski kažnjen ubistvom žene ili nagrađen? To je pravo pitanje. Dokaze za prvu tvrdnju smo već naveli, dok za drugu dokaza nema. Jedno je jasno, Polanski je od javnosti osuđen zbog fotografija za "Life" magazin nedugo nakon tragedije, gde se nasmejan slikao iza reči "svinja", koja je napisana krvlju njegove preminule supruge. Bizarno. Polanski je kasnije optužen za snimanje snuff filmova i za perverzni seksualni odnos sa trinaestogodišnjom Samantom Gejmer, ali za iste prestupe nije osuđen. Zbog kasnijih prekršaja ni danas ne sme stupiti na teritorije SAD-a. Zanimljivo, danas popularna pevačica Niki Minaj odradila je promenu alter ega u Roman Zolanski (?!) Pametnome dosta.  





Izvor: wikipedia, http://mracna-strana.blogspot.rs/

#RozmarinaBeba #Rosemary'sBaby #RomanPolanski #horror #satanism #filmovi #movies #IraLevin





Нема коментара:

Постави коментар